Süzme Çam (Salgı) Balı 850 gr

Ülkemizin akciğeri sayılan, zengin çam  ormanı bölgelerimizin doğal ürünüdür. Çam balı diğer balların aksine; çiçeklerden toplanan nektarlardan derlenmemektedir. Arıların çam ağaçları üzerinde yaşayan “Basra Böceğinin” kanattığı reçineleri işleyerek elde ettikleri salgı balı türüdür. Özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde üretilir. İlkbahar ve Sonbahar aralıklarında işlenir. Koyu, bulanık, kahverengi renkte, keskin bir tadı ve çam ağacına özgü bir rayihası vardır.

         2019 yılında ürettiğim çam ballarının yöresi : İzmir ili Kemalşpaşa ilçesi Kamberler mahallesi kırsalındaki çam ağaçlarından arılar tarafından toplanmış ve olgunlaştırılıp petek gözleri arılar tarafından kapatılmıştır.Çam balı üretimi için arılar bir yerde konaklatılır.Çiçek balı üretiminde olduğu gibi gezdirilmez.Çam balının rengi de elde edildiği yöreye göre farklılık gösterir.Çiçek balı gibi berrak değil genellikle bulanık olur.Çam balları özellikle boğaz hastalıklarına daha yararlı olduğu için birçok avrupa ülkesi kışın çam balını tercih etmektedir.Çam balları  her çam ormanında üretimez..Çanakkale - Antalya arasındaki ve sahil kesimindeki çam ormanlarında üretilir.İzmir,Aydin ve muğla illerimiz kırsalındaki çam ormanları en tercih edilen üretim bölgeleridir.Dünya çam balı üretiminin %92 si ülkemizde ,%8 i de Yunanistan da  üretilmektedir.

        Çam balı üretiminde hava şartlarına göre  en az iki hasat yaparız.Birinci, hasatımızdaki ballar çiçek ve çam balı karışımı olduğu için çiçek balında olduğu gibi kristalleşme görülür..2nci ve daha sonra hasat edilen ballarda kristalleşme görülmez.Yani çam balı bir salgi balı olduğundan krıstalleşime olmaz.

www.clandrasaricilik.com.tr ©